Koliko je bitna pravilna prehrana starijih osoba? Tijekom starenja javljaju se određene promjene u funkciji probavnog sustava, prehrana treba biti usklađena s energetskim potrebama i tjelesnom aktivnošću. Potrebno je paziti da ne dođe do prekomjernog unosa soli, šećera i zasićenih masnoća. Potrebno je paziti na unos tekućine. Dnevne energetske potrebe se smanjuju za 10% u dobi od 51-75 godina, a nakon toga po 10% za svako desetljeće. Ovu temu su nam pripremile Iva Bačić i Ana Horvatović- nutricionistice iz opće županijske bolnice Vinkovci, volonterke u Društvu “Hrvatska žena” Vinkovci. Zdrava prehrana i normalna tjelesna masa u starijoj dobi može nam pomoći u očuvanju mišićne mase i fizičke snage, smanjenje rizika od pada, bolja zaštita od ozljeda prilikom pada, smanjeni rizik od infekcija i brže zarastanje rana i boljoj kvaliteti života. Svi nutritijenti koji su važni za organizam je unos: kalcija, vitamina D, vlakana, voda, vitamina B12, folna kiselina, kalij, magnezij, cink i omega 3-masne kiseline. A sve je ovo potrebno kako bi očuvali naše kosti (smanjuje rizik loma), u prevenciji osteoporoze, smanjuje krvni tlak, smanjuje kolesterol, razinu glukoze u krvi, , prevenira anemiju, održava zdrav živčani sustav. Kroz piramidu pravilne prehrane možemo vidjeti koje su to namirnice koje bi nam olakšale zdraviju starost. Kalorijske potrebe se određuju individualno i ovise o čimbenicima kao što su: dob, spol. fizička aktivnost, trenutna težina..Pravilna prehrana se sastoji od više manjih obroka dnevno (3 glavna obroka i 2 međuobroka), uzimanje minimalno 8 čaša vode dnevno, konzumiranje voća, povrća, ribu, ograničenje unosa soli, duhana, alkohola i gaziranog pića, kao i fizička aktivnost minimalno 30 minuta dnevno.